Tips til oppstart med 3D-printing

3D-printing er en svært artig hobby, men den er ikke av de enkleste. Den vil alltid kreve litt av brukeren i forhold til vedlikehold og reparasjon, men velger man riktig printer er mye gjort. Det er ikke til å komme utenom at de voksne også må sette seg inn for å hjelpe til med riktig bruk og vedlikehold.

Foto: Creality

Av Erik Gillebo-Skovly, veileder i Kodeklubben Hadeland

Printere kommer i mange prisklasser, og en printer for personlig bruk strekker seg fra ca 3.000 kr til 20.000 kr. Vi i Kodeklubben Hadeland har kjøpt inn en printer fra Creality. Fordelen med Creality er at de har gode printere, som er fine å starte med og som ikke koster for mye. Vi handlet vår Creality CR6-SE fra 3dnet.no. Denne er solid, printer godt og har automatiske justeringer for printflaten som gjør jobben mye lettere. Det er viktig å velge en god leverandør som kan bistå med hjelp om man skulle ha behov.

Hva er behovet?

Dette er et viktig spørsmål. Hva skal du printe? Hvor stort skal du printe? Hva slags materialer vil du printe? Det er viktig at du velger en printer som kan printe i «riktig» størrelse, men desto større printer, jo mer er det å tenke på. Den vanlige størrelsen, og mest anbefalte, er 225x225 byggeplate. Den bør dekke de flestes behov.

Når det kommer til materialer er de mest vanlige PLA og PETG. PLA er mest vanlig og lett å bruke, og smelter ved lavere temperatur (195-220 grader). Det gir stort sett alltid fine resultater, men i og med at de kan absorbere fukt, og kan bli sprø av varme/sollys, er det ikke alltid å anbefale i praktiske print for eksempel utendørs. PETG er en plast som tåler mer belastning, fukt og varme, men litt vanskeligere å printe. Den trenger litt mer varme, ofte 225-240 grader og må printes i rom uten nevnbare trekk og temperaturforandringer. Creality CR6-SE klarer disse materialene fint. Mer eksklusive materialer som flex, nylon etc er filament som det er vanskelig å oppnå gode resultater med, da det krever spesielle deler som takler mer varme og direct extrusion. Dette er ikke anbefalt for nybegynnere, og krever en printer som fort koster over 10.000 kr.

Vit hva du går til

3D-printing er en hobby som krever tid og tålmodighet. Læring kommer av feiling og prøving, og en medium stor modell kan ta mange timer å få ut. Velg en printer med et godt samfunn, Creality har populære printere og det finnes mye informasjon på nett som kan hjelpe deg over et hinder.

Automatisk Bed Leveling

Dette vil jeg nesten se på som et krav for nybegynnere. Det viktigste med en 3D-printer er at printflaten alltid er rett i forhold til printhodet. Med Automatisk Bed Leveling kjører printeren et program der den måler avstand mellom printhode og printflate, og kompanserer automatisk for eventuelle forskjeller. Uten dette vil det være nødvendig å ofte kjøre en manuell prosess med justering, og det er vanskeligere å få gode resultater.

Som sagt har vi prøvd ut den nyeste printeren til Creality, CR6-SE og funnet ut at denne dekker alle behov hos en nybegynner og har en snill pris - altså vår beste anbefaling for nybegynnere som er nysgjerrige og klar for å kaste seg ut i 3D-verdenen!

Publisert Sunday 13. December 2020 kl. 22:05

Del

Siste nyheter

Nyhetsarkiv